Zwemlessen

Op deze pagina vindt u alles over zwemlessen in het algemeen en daaronder de specifieke zwemlessen van Zwembad Dol-fijn. Bovendien vindt u onderaan deze pagina de data voor proefzwemmen en diplomazwemmen tot aan de zomer 2023.

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.

Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

 Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.

 • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
 • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
 • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

 Dus: kies bewust en ga voor zekerheid. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.

Baby- en Peuterzwemmen: 

Dit is helaas gestopt wegens gebrek aan personeel. We hopen dat dit van tijdelijke aard is.

Kleuter zwemmen

Vanaf 4 jaar kunnen kleuters starten met zwemles. Omdat kinderen van die leeftijd vaak nabij water spelen en tijdens vakanties ook dikwijls met water in aanraking komen, verzorgen wij kleuterzwemlessen. Deze lessen worden 1x per week gegeven en duren 30 minuten, aangezien de concentratie bij de meeste kleuters nog niet langer mogelijk is. De zwemlessen zijn verder hetzelfde als voor kinderen vanaf 5 jaar, die 45 minuten zwemmen. U kunt uiteraard zelf kiezen op welke leeftijd u wilt beginnen met de zwemlessen.

Uw kind begint in het z.g. VOORTRAJECT. Doelstelling is het watervrij maken, d.w.z.:

 • Het verdragen van spetteren
 • Diepte oefeningen
 • Drijven – zweven – zinken
 • Draaien en kantelen
 • Springen en voortbewegen in diep water en terugkomen naar de kant

Hierna gaat uw kind naar het z.g. hoofdtraject. Doelstelling hierbij is;

 • Schoolslag benen
 • Rugslag benen
 • Rugcrawl benen
 • Borstcrawl benen

Dit alles wordt ook in diep water geoefend om de zelfredzaamheid van uw kind te bevorderen.

A-B-C Zwemles jeugd

Het zwem A-B-C bestaat uit een ononderbroken opleiding met 3 zwemdiploma’s die allen op een heldere manier worden aangeboden, waarbij de kinderen zoveel mogelijk op één niveau zwemmen. Dit gebeurt volgens het moderne zwemonderwijs, dat uitgaat van het ontdekkend leren en het natuurlijk drijfvermogen, c.q. algemene principes van het water en kind. Tevens wordt er gedifferentieerd lesgegeven, zodat uw kind op zijn eigen niveau oefent. Hierdoor zal het ene kind sneller doorschuiven dan het andere. Raak niet in paniek, elk kind heeft zijn/haar eigen tempo.

Bad 1: De Watergewenningsles. Deze bestaat uit het watervrij maken van uw kind. Het verdragen van spetters en het kunnen drijven op buik en rug.

Bad 2: De beenslaggroep. In deze groep wordt de beenslag geleerd op buik en rug. Er wordt ook begonnen met Borst en Rugcrawl.

Bad 3: De Beginnende Combinatie. In deze groep wordt de armslag geleerd bij de beenslag op de buik. Verbeteren rugzwemmen, Borstcrawl en Rugcrawl.

Bad 4: De gevorderde Combinatie. In deze groep worden de zwemslagen verbeterd en wordt het hulpmiddel afgebouwd. Onder water zwemmen wordt geoefend.

Bad 5: De A-Les. In deze groep ga je oefenen voor het A-Diploma.

Er wordt per kind gekeken of ze door kunnen naar een volgend groepje.

Ze krijgen dan een briefje mee waar de dag en tijd op staan, als ze bevorderd worden.

Heeft u vragen dan kunt u naar het zwembad bellen tel: 0111-641383

Indien wij niet in de gelegenheid zijn om de telefoon op te nemen, kunt u inspreken op het antwoordapparaat.

Spreek uw naam en telefoonnummer in dan wordt u door ons teruggebeld.

Wanneer worden de lessen gegeven?

A-les
Maandag t/m vrijdag tussen 15.45 en 19.15 uur
klik hier voor tarieven

B-les
Maandag t/m vrijdag tussen 15.45 en 19.15 uur
klik hier voor tarieven

C-les
Dinsdag 17.30 – 18.15 uur
Woensdag 17.30 – 18-15 uur
klik hier voor tarieven

Volwassen les
Donderdag 17.45 – 18.15 uur
klik hier voor tarieven

Diploma zwemmen

Een aantal keren per jaar wordt er afgezwommen. Als uw zoon/dochter hiervoor in aanmerking komt, krijgt hij/zij een briefje mee met de uitnodiging om te komen proef zwemmen. Dit proef zwemmen gebeurt in zwembad Dolfijn op zaterdagochtend. Als uw zoon/dochter hiervoor “slaagt”, mag het de week erop, ook weer op zaterdag, afzwemmen in Sportcentrum Laco in Zierikzee. Dit examen wordt afgenomen door het personeel van zwembad Dolfijn, al dan niet onder het toeziend oog van een gecommitteerde van de KNZB. Als uw zoon/dochter het diploma heeft behaald wordt dit direct na het zwemmen overhandigd. Als ouders/grootouders kunt u de sfeer proeven, want u mag in de zwemzaal aanwezig zijn gedurende het diploma zwemmen zodat u nog wat foto’s kunt maken.

Bij het proefzwemmen levert u een formulier in waarin u kunt aangeven of u een A-, B- of C medaille wilt kopen voor uw kind. De kosten van € 3,00 vindt u terug op de factuur voor het diploma zwemmen, welke u via de mail ontvangt. Wij zorgen ervoor dat ook deze medaille wordt toegvoegd aan de diploma map. 

Kosten voor het proef zwemmen, diploma zwemmen en diploma te voldoen tijdens het proefzwemmen.
klik hier voor tarieven

Medaille € 3,50

 

Data  Proef en Diplomazwemmen 2023/2024
2023:
4 november: proefzwemmen – 09.00 – 13.00 uur
11 november: diplomazwemmen – 13.00 – 16.00 uur
2024:
27 januari: proefzwemmen – 09.00 – 13.00 uur
3 februari: diplomazwemmen – 13.00 – 16.00 uur
6 april: proefzwemmen – 09.00 – 13.00 uur
13 april: diplomazwemmen – 13.00 – 16.00 uur
22 juni: proefzwemmen – 09.00 – 13.00 uur
29 juni: diplomazwemmen – 13.00 – 16.00 uur